Sextortion: wanneer delen tot afpersing leidt

Sextortion is een vorm van afpersing waarbij de afperser seksueel getinte foto’s of video’s van het slachtoffer in handen heeft en dreigt deze openbaar te maken, tenzij het slachtoffer geld betaalt of andere verzoeken inwilligt. Het is een vorm van cybercriminaliteit die steeds vaker voorkomt, vooral onder jongeren.

Sextortion begint vaak met een verzoek om een foto of video te sturen, bijvoorbeeld via sociale media of een dating-app. Het slachtoffer wordt verleid om een expliciete foto of video te maken en te delen. Vervolgens dreigt de afperser deze beelden openbaar te maken of naar vrienden en familie te sturen, tenzij het slachtoffer betaalt of andere verzoeken inwilligt.

De gevolgen van sextortion kunnen verwoestend zijn. Slachtoffers kunnen zich vernederd, angstig en geïsoleerd voelen. Ze kunnen last hebben van angst, depressie en zelfs zelfmoordgedachten. Bovendien kan de afpersing langdurige schade aanrichten aan iemands reputatie en persoonlijke leven.

Om sextortion te voorkomen is het belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van het delen van persoonlijke informatie en om voorzichtig te zijn bij het delen van expliciete foto’s of video’s. Het is ook belangrijk om de privacy-instellingen op sociale media en dating-apps te controleren en te weten hoe u verdachte activiteiten kunt melden.

Als u het slachtoffer bent geworden van sextortion, is het belangrijk om hulp te zoeken. U kunt contact opnemen met de politie en/of een slachtofferhulporganisatie. Het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is.

In conclusie is sextortion een ernstige vorm van cybercriminaliteit die de privacy, veiligheid en het welzijn van slachtoffers kan schaden. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van het delen van persoonlijke informatie en om voorzichtig te zijn bij het delen van expliciete foto’s of video’s. Als u het slachtoffer bent geworden van sextortion, zoek dan hulp en steun om deze moeilijke situatie te boven te komen.